Shihan Henk Gerhards 7e Dan
trainen met Leo Luichenbroer
Nachtraining bij Shihan Ton van Elten
Shihan Henk rechts 7 jaar
Kaicho Jon Bluming en Shihan Henk Gerhards
Uitreiking 6e Dan Certificaat


Sihan Henk Gerhards 7e DanOp 7 jarige leeftijd starten Henk Gerhards zijn kyokushin trainingen bij sportschool Walter de Mooy in Gouda.

Hij trainde daar met o.a. John Reeberg die toen in het Nederlands team zat.


Door o.a. zijn HBO studie en zijn baan kon hij  even minder trainen. Met de komst van Shihan Ton van Elten naar Gouda werden de fanatieke trainingen weer hervat.                                                   

Zijn karateschool had de naam Mu-Chin. De gedachtegang in het kort achter Mu-Chin is je bezig houden met het positieve. Met enige trots hebben wij deze naam ook voor onze school mogen gebruiken van een fantastische leraar Ton van Elten.


In die periode werd getraind met Mas Oyama zelf en verdiepte Henk Gerhards zich in de filosofie van het Kyokushin.  Hij heeft vele jaren meegetraind in de Nederlandse selectie voor wedstrijdvechters. In 1986 behaalde hij zijn 1e Dan tijdens het jaarlijkse trainingskamp van een week op het Nationaal Sport Centrum Papendal, niet wetende dat hij daar 23 x aanwezig zou zijn. Is in het bezit van het nationale en internationale scheidsrechters diploma. Hij behaalde  in 1987 het diploma leraar Martial Arts met als specialisatie Kyokushin karate.


Door een verandering van werk en wonen werd gestart in 1988 met een eigen karateschool in Middelharnis en behaalde hij zijn 2e Dan eveneens in Papendal. Meerdere goede vechters van Mu-Chin deden mee met nationale en internationale wedstrijden. Zelf ging hij trainen in Rotterdam o.l.v. Kyoshi Shihan Voogt om nog verder te komen. Een derde dan graad werd behaald in 1999.

Tevens zijn we in 1998 gestart met karate school Mu-Chin op Voorne en Putten.


Na 15 jaar zijn medewerking gegeven te hebben aan de wedstrijdcommissie van de Nederlandse Kyokushin karate bond werd hij gevraagd om als penningmeester zitting te nemen binnen het bestuur van deze groep. Dit heeft Henk Gerhards 8 jaar met veel plezier en succes uitgevoerd.

Veel activiteiten voor de jeugd als volwassenen werden in die tijd ontwikkeld in het belang van de ontwikkeling van het Kyokushin karate.


Gelijktijdig vertegenwoordigde Henk Gerhards de karate bond bij het FOG (federatie oosterse gevechtskunsten). Deze organisatie was een vertegenwoordiging van het NOC&NSF en zodanig werd de bond erkend als serieuze toekomst gerichte groep. Vele subsidies werden binnen gehaald voor de ontwikkeling binnen de bond.                                                                                     Hij was mede organisator van vele trainingskampen in binnen en buitenland en aanwezig tijdens veel Europese- en Wereld toernooien.


In 2003 behaalde Henk Gerhards zijn 4e dan tijdens een trainingsweek in Japan waar hij overigens meerdere malen is geweest. Voor iedere karateka een aanrader om naar de oorspronkelijke plaats te gaan waar het Kyokushin karate vandaan komt.


Henk Gerhards is ervan overtuigd wanneer er meer gestroomlijnder was georganiseerd binnen het Kyokushin Karate deze fantastische levenswijze nog meer invloed had kunnen hebben op met name de ontwikkeling van onze jeugd. Het had een plaats kunnen hebben binnen de gymnastiek lessen op onze scholen.

Nu gebeurt dat incidenteel. Vanuit het werk van Henk Gerhards in het onderwijs ziet hij dat met name de discipline en het doorzettingvermogen in een bepaalde leeftijd wel een zet in de rug mag hebben.

Eigenschappen die in de maatschappij zeer worden gewaardeerd en bijdrage om mensen verder te helpen  ontwikkelen.


In 2007 werd hij benoemd tot 5e dan kyokushin karate en startte hij de Kyokushinkan organisatie o.l.v. Kancho Royama in Nederland. Na een periode van 6 jaar is Henk Gerhards nu aangesloten bij de vader van het Kyokushin karate in Nederland en ver daarbuiten n.l. Budo Legende Jon Bluming, die het karate in 1961 in Nederland introduceerde. Op 9 februari 2014 kreeg hij uit handen van Kaicho Jon Bluming zijn 6e Dan certificaat uitgereikt.

Op 17 maart 2018 kreeg hij uit handen van Kancho Jan de Bruin zijn 7e dan uitgereikt.Henk Gerhards is samen met Kancho Jan de Bruin het bestuur van de IBK-Kyokushin Nederland, organisatie Jon Bluming.


Belangrijke doelstelling is om de samenwerking binnen het Kyokushin te bevorderen. Het meedoen met de diverse toernooien en trainingskampen zijn hier een voorbeeld van. Het willen leren van elkaar in het belang van de karateka’s en de algemene ontwikkeling van deze fantastische sport. Laat dit laatste vooral voorop lopen binnen de aandacht van de diverse organisaties en karatescholen.


OSU.