Zwarte Band

Wat betekent het om een zwarte band te worden/zijn.



Wanneer beginnende  karateka’s merken wat het Kyokushin karate te bieden heeft dan raken zij extra gemotiveerd om de lange weg te volgen naar zwarte band. Van de duizend karateka’s is er maar 1 die de opleiding voor zwarte band afmaakt. Op zich is dat niet erg want ook met een gedeelte van de opleiding kan iedereen zijn voordeel doen. Het zegt wel iets van de zwaarte van het behalen van een 1ste Dan graad de zwarte band.  Het moet ook wel allemaal te doen zijn. Waarom kiest iemand, meestal bij de jeugd, voor een budosport in dit geval het kyokushin karate.


Een aantal belangrijke factoren op een rij die van invloed zijn en ook in allerlei onderzoek rapporten naar voren komen. Allereerst is het de afstand van de woonomgeving naar de gymzaal (dojo). Die moet wel in de buurt zijn anders wordt dat al een drempel. Een andere belangrijke factor is de prijs die voor de lessen worden gevraagd. Zeker in deze tijd waar de euro’s weloverwogen moeten worden besteed. Als laatste hoofdfactor is het de soort Budosport en welke leraar staat er voor de klas. Is er voldoende kennis en opleiding om een jonge karateka te begeleiden.  Heeft een leraar een erkende bevoegdheid om de lessen te verzorgen. Naast de sporttechnische kant is de leraar met zijn team in staat om ook de jonge beoefenaars op het pedagogisch/didactische vlak te begeleiden en te laten groeien.

Binnen het kyokushin karate wordt zowel aan de fysieke als wel de mentale kant lesstof aangeboden. Eigenschappen die ook in het maatschappelijk leven zeer gewaardeerd worden en dus zeer bruikbaar.


Vanuit mijn werk in het onderwijs is naast het meegeven van lesstof de voorbereiding na het MBO voor het bedrijfsleven een belangrijke aandacht factor. Het gat van waar de leerlingen van het VMBO naar de eisen van het bedrijfsleven moeten groeien wordt alleen maar groter. Sport en in het bijzonder budo sporten kunnen daar een positieve bijdrage aan geven. Waarom komen karateka’s niet te laat in de lessen terwijl diezelfde leerling wel op de school te laat komt. Zeker is dat de discipline binnen het Kyokushin karate een rol speelt in hoe een karateka zich gedraagt.


Het kunnen vasthouden van de kreet Go, Still and Strong van de grondlegger van deze fantastische levenswijze Mas Oyama is erg moeilijk om vast te houden. Het er voor willen gaan is niet de moeilijkste dat lukt altijd wel. Bescheiden blijven tijdens je opleiding tot zwarte band is wat moeilijker. Al snel denken wij dat je meer en/of anders bent dan de rest. Dat klopt in de sport zijn wij verder maar blijf ten alle tijden bescheiden en een voorbeeld voor de groep(en) waar je mee traint of aan les geeft.


Straal respect uit zeker naar je leraar die erg veel tijd aan je heb besteed. Ik hoorde een keer de opmerking van “ik heb er toch voor betaald”. Met zo'n leerling kan je maar beter direct stoppen. 

Met ervoor te willen gaan en bescheiden blijven kan je sterker worden/zijn.       

Al haal je een zwarte band graad dan pas begint de opleiding maar dan vanuit een andere invalshoek. Velen denken dan al snel aan een tweede Dan graad. Fout dus! In het algemeen zijn wij teveel bezig met onszelf en het oordelen van de ander. In welke dojo bepaald alleen de leraar wie een examen mag doen? Vaak komen karateka’s zelf met het verzoek. Draai het eens om. Train hard en wacht af. Heb plezier in wat je doet met jezelf binnen het kyokushin en wat dat betekent voor anderen. Dan komt het verder ontwikkelen vanzelf en wordt je er des temeer voor gewaardeerd. Zet je in voor de organisatie met scheidsrechter cursussen,  wedstrijdcommissie en geef je energie aan het verzorgen van demonstraties tijdens de diverse evenementen rondom het Kyokushin karate. Werk mee met het verzorgen van extra evenementen zoals trainingskampen, strandtrainingen, en alle relevante acties/trainingen binnen en buiten je school. Accepteer beslissingen die er soms worden genomen ook al heb je zelf je bedenkingen over waar het over gaat. Wees ten alle tijden loyaal naar je eigen groep(leraar) en sta achter elkaar. Het Kyokushin karate heeft het allemaal in zich maar wij moeten het wel blijven zien. Het is en was de vurige wens van onze grondlegger Mas Oyama die zelf stelde dat zijn karate de wereld vrede kon beïnvloeden. Laat onze soms eigenwijze gedachten deze wens niet verstoren maar de weg blijven volgen van een filosofie die een enorme invloed heeft op hoe mensen vandaag de dag zouden kunnen functioneren.

Organisaties en leraren werk veel met elkaar samen, geen beterweten cultuur maar blijven werken voor deze geweldige levenswijze voor de karateka’s. Alleen op deze manier kan het kyokushin karate zijn plaats blijven behouden en verder groeien binnen geledingen waar dat van toepassing is.


OSU.


Henk Gerhards

7e Dan Kyokushin karate.