Kaicho Jon Bluming


Kaicho Jon Bluming


 

Jon Bluming is op 06-02-1933 geboren In Amsterdam en opgegroeid in "de Pijp "

in Amsterdam, destijds een hele arme wijk in Amsterdam.

Hij had geen rijke en makkelijke jeugd.

Op 13 jarige leeftijd begon hij met boksen en later werd Jon Bluming

een leerling van een pionier van het Judo in Nederland, "opa Schutte"

Hij trainde na de tweede Wereldoorlog in 1950 aan het Koreaans Judo College  in Seoel.

Jon Bluming nam als vrijwilliger van de Koninklijke Landmacht actief deel aan de Koreaan Oorlog en raakte enkele malen gewond.

 

In 1959 vervolgde hij zijn judo-training in Tokio. Tijdens diverse reizen en stages vervolgde hij zijn studie van de Japanse vechtsporten in Frankrijk, Canada, Korea en Japan.


In dat jaar werd hij in Japan toegelaten tot de beroemde Kenshusei, een speciale klas voor de 25 beste leden van het judo-instituut de Kodokan, dat in die tijd onder leiding stond van Kyuzo Mifune. In 1960 eindigde hij bij onderlinge wedstrijden op de 3e plaats, achter Akio Kaminaga en Isao Inokuna, later Olympisch kampioenen.


Hierna begon hij een intensieve budo-studie: nihon-den kobudo als ook onze stijl het Kyokushinkai karate onder Masutatsu Oyama. Hij werd geïntroduceerd door Donn Dreager bij Oyama. Hij maakte tijdens zijn intensieve trainingsperiode zeer snel vooruitgang. Hier raakte hij ook bevriend in de dojo van Oyama met een andere kyokushin legende Kenji Kuroasaki die samen met Oyama

( maar meer op de achtergrond ) uiteindelijk het Kyokushin karate officieel oprichtte als stijl en organisatie.

 

Jon Bluming maakte snel vorderingen in zijn trainingen en alleen

Kenji Kurosaki ( geboren uit een Samurai familie ) was op een gegeven moment nog de enige die hem weerstand kon bieden in kumite. Hij was de eerste buitenlander die les gaf in karate in het land van herkomst en bracht het Kyokushinkai karate in Europa (1961). Op 5 januari 1965 verleende Mas Oyama als erkenning voor zijn verdiensten aan Jon Bluming de 6de Dan Kyokushin karate als eerste niet-Japanse karateka. Een aantal Branch-chiefs van het Kyokushin karate waren niet blij met deze beslissing maar daarentegen zei Mas. Oyama: Als Jon Bluming wordt verslagen in Kumite, dan zou Oyama zich terugtrekken van de Karate sport en z’n graad inleveren. Wat een vertrouwen!

 

Over de jaren is Jon Bluming door vele kampioenen van verschillende vechtsporten uitgedaagd en heeft nooit verloren en menig tegenstander is in het ziekenhuis terecht gekomen. Toen Jon Bluming aangaf de 100 mankumite te willen doen wilde Oyama dat niet want zo zei hij, zoveel ambulances hebben we hier niet in Tokio.

In januari 1989, ontving hij vanuit Japan de 9e dan Kyokushin karate en later dat jaar ook de 9e dan in Judo.

 

Jon Bluming vertelde dat hij een sterke band had met Oyama en dat in 1994 voor Oyama's dood, Mas. Oyama aan Jon Bluming gevraagd heeft tijdens een samenzijn in Japan hoofd te willen worden van zijn organisatie. Maar Jon Bluming gaf aan dat hij al zijn eigen organisatie  reeds had nl. de IBK Kyokushin Budokai. In datzelfde jaar na zijn bezoek is zijn Kyokushin karateleraar en stichter van deze stijl  Mas. Oyama helaas onverwachts overleden.

 

Op 4 september 1994 werd hij voor zijn inzet voor het internationale karate geëerd met de 10de Dan, verleend door de vijf grootste Japanse karate-organisaties. Hij was bondscoach van  Nederland en België en richtte 2 januari 1962 de Nederlandse Karate Associatie (NKA) op. In 1980 richtte hij de International Budo Kaikan (IBK) tezamen met Kenji Kurosaki waarin opgenomen: het Kyokushin IBK karate, Judo IBK , en All Round fighting IBK.

 

Jon Bluming heeft hoge hoge graden behaald in Kendo ( 2de dan ), Bo-Jitsu (4de Dan), Iai-Jitsu (4de Dan), Jodo (4de Dan), Judo (9de dan ), Hapkido (10e dan) en onze stijl  Kyokushinkai-Karate (10de Dan) .


Op 17 december 2018 overleed Jon Bluming