Masutatsu Oyama

Masutatsu Oyama

De oprichter (Sosai) van het Kyokushinkai Karate, Masutatsu Oyama, werd geboren als Yong-I-Choi in Qa-Ryong-Ri Yong-chi-Myo'n Chul Na Do, een dorp niet ver van Gunsan in Zuid-Korea op 23 juli 1923.


Terwijl hij op zijn zusters boerderij woonde in Manchuria op 9-jarige leeftijd, begon hij zijn levenslange reis langs “the Martial Way”. Hij begon met het leren van de zuiderlijke Chinese vorm van Kempo, beter bekend als “Eighteen Hands” of “Achttien handen”.


In 1938 ging hij naar Japan om piloot in het leger te worden (wat helaas niet lukte). In Japan ging hij verder met judo en boksen en kwam tevens terecht bij de dojo van Gichin Funakoshi, waar hij het Okinawa karate oppakte. Op 17 jarige leeftijd behaalde hij zijn 2e dan en op 24 jarige leeftijd had Mas Oyama hier de 4e dan in bereikt. Tijdens deze periode ging hij in het ‘Japanese Imperial Army’ en trainde daar judo om allerlei ‘grappling’ technieken onder de knie te krijgen. Na 4 jaar judo had hij ook hier de 4e dan in bereikt.


Na de oorlog in 1947 won hij de Japanse Karate kampioenschappen. Hij verdiepte zich in het Goju ryu karate onder leiding van de Koreaanse meester So Nei Chu. Nadat hij besloten had zich de rest van zijn leven te wijden aan het verspreiden van de kunst en kennis van karate, trok hij zich een jaar terug uit de gemeenschap en leefde in tempels en in de bergen bij Mount Kiyosumi in de Chiba Prefectuur. Hij onderwierp zichzelf aan de discipline van krijgskunst en trainde dag en nacht, tevens mediteerde hij volgens de regels van Zen. Gedurende deze periode vocht hij met wilde beesten, verbrijzelde hij rotsen en bomen met blote handen en mediteerde hij onder ijskoude watervallen, etc. in een bijzonder harde cursus van ijzeren discipline.


In 1951 keerde hij terug naar de beschaafde wereld en begon hij zijn eigen school. Hij maakte snel naam, daar zijn kunnen fenomenaal was. Hij had onder andere een stier met blote handen gedood. Hij vocht in totaal met 53 stieren, waarvan hij er 3 in een keer doodde en van de andere 49 stieren sloeg hij de hoorns af. In 1953 opende Mas Oyama zijn eerste dojo op een perceel gras in Tokio. Hoe dan ook opende hij zijn eerste echte dojo in juni 1956 in een voormalige ballet studio achter de “Rikkyo University”, 500 meter van het huidige Honbu. In 1957 had de dojo al 700 leden, ondanks het hoge stop/opgeef-percentage door de enorm zware trainingen. Van alle stijlen nam hij – volgens hem – de beste technieken en combineerde deze tot de fundamenten van de uiteindelijke Kyokushin karatestijl.


Sosai Mas Oyama overleed op 26 april 1994 aan longkanker, wat een grote schok teweegbracht bij niet alleen de Kyokushin beoefenaars maar ook bij de gehele martial arts gemeenschap.

Het Kyokushin viel hierna helaas uit elkaar in meerdere organisaties.